Coming of Age

Achilles8+

03-05-2019 t/m 05-05-2019

Achilles is een muzikale voorstelling over oorlog en vriendschap. Tien jongeren, gewapend met instrumenten, olievaten en een scherpe dosis humor stellen zich de vraag: waarom vechten we eigenlijk? En voor wie?

Negen jaar duurt ie al. De oorlog tegen Troje. Negen jaar staan de Grieken met hun tenten voor de stad. Ze beginnen te verliezen, maar gelukkig hebben ze Achilles. De held, de sterkste man van het land. Achilles kijkt niet op van een beetje bloedvergieten. Met Achilles aan hun zijde, zijn de Grieken onverslaanbaar.

Maar plotseling is Achilles in zijn tent gaan zitten en komt er niet meer uit. Het maalt in zijn hoofd. Hij wil niet meer vechten, hij ziet het nut er niet meer van in. De Grieken zijn ten einde raad. Nu hun grote leider wegvalt, begint de boel uit de hand te lopen. Halvegare legerleiders proberen de macht te grijpen en strijders vervelen zich. Het lukt niemand om Achilles te overtuigen, hij blijft zitten waar hij zit. En de Trojanen ruiken bloed.

Achilles is een muzikale voorstelling over oorlog en vriendschap. Tien jongeren, gewapend met instrumenten, olievaten en een scherpe dosis humor stellen zich de vraag: waarom vechten we eigenlijk? En voor wie? Met de Griekse mythe over de Trojaanse oorlog als uitgangspunt onderzoeken ze wat nou echt belangrijk is in het leven. En laten ze zien dat het niet zo makkelijk is om een held te zijn.

Credits

tekst Jet Landsaat | regie Daniël van Klaveren | muzikale leiding Wiebe Gotink | vormgeving Afke Manshanden | spelcoach Mara Hoek | regieassistent Elize Kuiper | spel Bloem Brouwer, Joris Boerboom, Johanna van den Berg, Lizzy Eenkhoorn, Sofie van Gils, Richard Ishou, Jerom Kamp, Sebastiaan Kuks, Lara Olde Agterhuis en Aniek Wildschut

Team

Samen met 10 jongeren uit Enschede en omgeving maken we de Coming of Age voorstelling Achilles. De voorstelling wordt geregisseerd door Daniël van Klaveren. Hij regisseerde afgelopen najaar de voorstelling Orfeo, een coproductie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera. De tekst van Achilles is geschreven door Jet Landsaat, de muziek wordt gecomponeerd door Wiebe Gotink en het decor en de kostuums worden vormgegeven door Afke Manshanden.

Coming of Age

Voor het zesde jaar op rij maakt Theater Sonnevanck een Coming of Age voorstelling. Hierin krijgen jongeren tussen de 12 en 15 jaar de kans om zelf op het toneel te staan in een professionele theatervoorstelling. Jongeren met de ambitie om ooit naar een theateropleiding te gaan kunnen op deze manier proeven hoe de professionele praktijk is. Hoe het is om samen met leeftijdsgenoten, onder leiding van een professioneel team, een nieuwe wereld op het toneel te scheppen, in de huid van personages te kruipen en een publiek te laten lachen of te ontroeren.

Sonnevanck werkt samen met Toneelgroep Oostpool uit Arnhem aan talentontwikkeling: Sonnevanck maakt jaarlijks met jongeren van 12 t/m 15 jaar een voorstelling, Oostpool doet dat met jongeren van 15 t/m 19 jaar. Wie daarna verder wil op theatergebied kan naar de vooropleiding van de Toneelschool en daarna naar de Toneelschool van ArtEZ in Arnhem.

Eerdere Coming of Age voorstellingen zijn: De Gedaanteverwisseling (2014), Onderdier (2015), De Winkelkoning (2016), Macbeth (2017) en Een Midzomernachtsdroom (2018).

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over Sonnevanck!
We versturen de nieuwsbrief ca. 10 keer per jaar.