Een Twentse tragedie in drie delen.
DOOR HET STOF is een theatrale rollercoaster door de geschiedenis van Twente, waarin toneel, muziek, dialect, satire en tragedie samensmelten tot een verhaal dat even rauw is als ontroerend. Het is een drieluik over macht en mededogen, over vaders en kinderen, over wie spreekt – en wie zwijgt. Geïnspireerd door ware gebeurtenissen en verteld met de urgentie van vandaag.
In DOOR HET STOF volgen we het verhaal van een familie van textielfabrikanten en een groep fabrieksarbeiders aan de vooravond van een grote staking in 1890. De jonge priester Alphons Ariëns probeert door te bemiddelen twee werelden bij elkaar te brengen. Maar de gesprekken mislukken. Het wantrouwen is te groot. Een steen door een ruit maakt een eind aan de laatste poging tot verzoening. De arbeiders leggen het werk neer. De familie sluit de rijen. En ook binnen de familie worden keuzes gemaakt die niet zonder gevolgen blijven. Het conflict tussen trouw en vrijheid, tussen traditie en vooruitgang, leidt tot onomkeerbare beslissingen.
DOOR HET STOF is een drieluik waarbij het publiek zich opsplitst en hetzelfde verhaal vanuit twee perspectieven beleeft. U wordt ingedeeld om ofwel te beginnen in het Wilminktheater (Pay. Zaal), waar u het leven van de elite ervaart (het perspectief van de Textielbaronnen – geregisseerd door Daniel van Klaveren), ofwel begint u in het Muziekcentrum (Grote Zaal), waar u de strijd van de arbeiders tegen onrecht meemaakt (het perspectief van de Fabrieksarbeiders – geregisseerd door Anne de Blok). Na het eerste deel wisselt u van zaal. Zo beleeft iedereen het verhaal vanuit beide gezichtspunten.
Tot slot komt het publiek in het derde deel samen en verandert de wereld nogmaals van perspectief. De rollen draaien om, de werkelijkheid wordt vervreemd. Ariëns vraagt zich af wat er is geworden van de stad, van de mensen, van hun dromen? Heeft hij het goede gedaan of jammerlijk gefaald? De voorstelling eindigt met een collectieve blik op het verleden en de vraag wat ons rest als de stof is neergedaald.
DOOR HET STOF wordt slechts één maand opgevoerd, van 11 juni t/m 13 juli 2025 in Enschede, en vormt een feestelijke viering van Enschede’s 700-jarig bestaan. De productie is een samenwerking tussen Theaterproducties Twente, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Consensus Vocalis en het Wilmink Project Orkest. De cast bestaat uit een mix van professionals en ervaren amateurspelers.
Fictie met wortels in de werkelijkheid
DOOR HET STOF is een fictief verhaal, losjes gebaseerd op het tijdperk waarin Alphons Ariëns leefde en werkte. De voorstelling speelt met historische thema’s als sociale ongelijkheid, religie en arbeidersstrijd, maar de personages, gebeurtenissen en dialogen zijn ontsproten aan de verbeelding van de makers. Wie de echo van Ariëns hoort in deze vertelling, hoort geen letterlijke geschiedenis, maar een hedendaagse interpretatie van zijn tijd en idealen.