Aan het eind van de 19e eeuw schreef Alfred Jarry een parodiërend toneelstuk over zijn scheikundeleraar. Deze tekst werd een paar jaar later Ubu Roi. Theater Oostpool en Theater Sonnevanck maken een hedendaagse versie van deze klassieker, geïnspireerd op moderne leiders en ouderwetse idealen.
Ik sterf! Heeft iemand een tandenstoker voor me?
– aldus Alfred Jarry vlak voor zijn dood
Sommige mannen willen nu eenmaal alles: limousines, privézeiljachtboten, kindsoldaatjes, een dikke vette pens… Ja, Oeboe is een kerel van stavast; zeker als zijn vrouw hem aanspoort tot het uitmoorden van de voltallige Koninklijke Familie. Met zijn vadsige kont op de troon bakt King Oeboe er niet veel van. Alleen wat kalfslappen. Maar belasting verhogen en een oorlog starten met het buurland lukt hem wel. Na veel bloedvergieten vlucht Oeboe van het slagveld en verstopt zich in een grot. Oog in oog met een bruine beer verliest hij zichzelf in paniek en overmeestert hij zichzelf. En dus besluit Oeboe naar het volgende land te gaan. Om daar koning te worden… Wat te kak!
Aan het eind van de 19e eeuw schreef Alfred Jarry een parodiërend toneelstuk over zijn scheikundeleraar. Deze tekst werd een paar jaar later Ubu Roi. Theater Oostpool en Theater Sonnevanck maken een hedendaagse versie van deze klassieker, geïnspireerd op moderne leiders en ouderwetse idealen. Alfred Jarry’s toneelstuk werd het begin van het absurdistisch theater, is hilarisch en bij tijd en wijle zo smakeloos dat je honger krijgt naar wat menselijkheid. Maar ach, het is maar theater allemaal, zou Oeboe zeggen. Zo simpel is het gewoon, net zoals zijn vette pens.