In het speellokaal

STOTTRPJOTTR4+

09-10-2023 t/m 19-11-2023

STOTTRPJOTTR is feestelijk en kleurrijk muziektheater over taal in alle verschijningsvormen. Een muzikale reis over leren praten met nieuwe woorden en communiceren over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet. Beschrijven woorden de wereld of maken woorden de wereld juist tot wat die is? En ben je met een taalachterstand altijd in het nadeel?

Prins Pjotr is jarig! Hij wordt zes. En prinsen van zes hebben een speciale taak: zij mogen als Weledele Voorlezendheid elke avond het volk in slaap lezen. Pjotr heeft er zin in en zijn moeder de koningin ook. Ze is erg trots op haar Pjotr.

De avond breekt aan en Pjotr begint. Maar het gaat mis. Hij stokt, hij stuntelt, hij stamelt. De raadsheer raakt in paniek: ‘zo kan een prins niet voorlezen’. De koningin schrikt zich kapot: ‘dit is goed mis!’ Maar Pjotr snapt het probleem niet: ‘mijn hoofd gaat gewoon sneller dan mijn mond’ zegt hij. ‘Haal die stotter eruit’ schreeuwt de koningin ten einde raad. De raadsheer weet wel wat: een logopedist.

Betweterige logopedisten en vreemde dokters komen langs en ook de bemoeizuchtige raadsheer probeert te helpen. Maar het gaat niet, de stotter blijft. Pjotr durft bijna niet meer te praten. Eerst was er niks aan de hand en nu is hij opeens niet goed genoeg meer. Dat is oneerlijk. Pjotr wordt razend en besluit alle stotterwoorden af te schaffen. Verboden. De hele V, de S en de M doet hij weg. Maar met de woorden verdwijnen ook de dingen. De V van verdriet is weg, de S van stotteren is weg, maar de M van Mama ook. Mama weg? Dat was niet de bedoeling. Mama moet terug. Maar komt dan ook het stotteren terug? En is hij dan ooit goed genoeg als prins?

STOTTRPJOTTR is feestelijk en kleurrijk muziektheater over taal in alle verschijningsvormen. Een muzikale reis over leren praten met nieuwe woorden en communiceren over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet. Beschrijven woorden de wereld of maken woorden de wereld juist tot wat die is? En ben je met een taalachterstand altijd in het nadeel?

STOTTRPJOTTR is t/m 17 november 2023 te zien in speellokalen op scholen. Op zondag 19 november wordt de tournee afgesloten met een voorstelling bij Theater Sonnevanck in Enschede.

“GEESTIGE KLEUTERVOORSTELLING ONTMASKERT NORMATIVITEIT ALS COMPLEET ARBITRAIR GEGEVEN”

Credits

tekst en regie Jip Vuik | spel, zang en muziek Remco Sietsema, Hannah Boer en Kharim Amier | compositie Remco Sietsema | vormgeving Sanne Oostervink | dramaturgie Michiel Bijmans en Daniël van Klaveren | techniek Jeroen van Terheijden | campagnebeeld Benning & Gladkova | fotografie Sanne Peper

Voorstelling boeken?

  • Aantal voorstellingen per dag: maximaal 2
  • Max publiek: 2 klassen, 60 leerlingen
  • Duur: 50 minuten
  • Speelperiode: 8 oktober t/m 19 november 2023
  • Leeftijd: 4+ (groep: 1 t/m 3)
  • Soort voorstelling: Voorstelling in het speellokaal

Wil je de voorstelling reserveren voor op jouw school, neem dan contact op met:

Rieke Oudejans
e) bemiddeling@sonnevanck.nl
e) 053 – 431 54 00

Technische informatie

Locatie op school, in het speellokaal
Speelvlak: 8 meter diep, 6 meter breed en 2,8 meter hoog
(incl. tribune van Theater Sonnevanck)

Locatie theater:
Speelvlak: 8 meter diep, 6 meter breed en 2,8 meter hoog

Educatie

Inhoud educatiemateriaal
De leerkracht ontvangt het lesmateriaal in de klas waarin voorafgaand en na afloop van de voorstelling suggesties worden gegeven voor een verdere koppeling in het eigen lesprogramma. Omdat de voorstelling over taal en communiceren gaat zullen er veel suggesties zijn op het gebied van taalonderwijs passend bij groep 1, 2 en 3.

Kerndoelen
1, 2, 4, 9, 10, 12, 37, 54, 55 en 56

Thematiek
De voorstelling gaat over taal en communiceren. Over praten over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet en over omgaan met een beperking. Ook sluit de voorstelling aan bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’.

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over Sonnevanck!
We versturen de nieuwsbrief ca. 10 keer per jaar.